Net als bij mensen komt ook bij honden suikerziekte (diabetes) geregeld voor. Volgens de laatste onderzoeken bij 1 op de 100 honden, en dit aantal is stijgende. Vooral honden ouder dan 6 jaar hebben een grotere kans om de ziekte te krijgen. In Groot Brittannië proberen ze deze maand e ziekte bekendheid te geven en is er een heuse huisdier diabetes maand. Waarom het zo belangrijk is dat mensen op de hoogte zijn van diabetes bij huisdieren is dat het makkelijk vast te stellen is, en als het vastgesteld is het ook zeer goed behandelbaar is.
Symptomen
Er zijn een aantal dingen die je goed in de gaten moet houden bij je hond, vertoont hij/zij een van de volgende symptomen ga dan even langs bij de dierenarts, hier kunnen ze met een simpele urine test bepalen of jouw hond last heeft van diabetes.
- Altijd maar dorst en water aan het slobberen
- Hond is moe, geen zin om dingen te doen (in vergelijking met normaal)
- Wel honger, maar gewichtsverlies
- Slechte vacht (dun, droog en/of dof)
- Hond maakt veel plasjes (kan het zelfs binnen niet houden)
Daarnaast zijn er nog een aantal hondenrassen die een verhoogde kans hebben om suikerziekte te krijgen. Absoluut geen reden om niet zo’n hond te nemen, gewoon iets beter opletten! En zorg er ook altijd voor dat je hond niet te dik wordt!
Het gaat om de volgende rassen:
De rassen
- Golden Retriever
- Labrador Retriever
- Cocker Spaniëls
- Duitse Herder
- Dashond
- Doberman Pinscher
- Dwergkees
- Terriers
- Toy Poedel
- Keeshond
Mocht er nou diabetes worden geconstateerd bij je hond, dan kun je hem/haar nog steeds een heel mooi leven geven. Tweemaal per dag zal je een insuline shot moeten toedienen, en een speciaal dieet is aan te bevelen (weinig vet, veel calorieën, de dierenarts weet er alles van).
Is je hond verzekert, dan krijg je de kosten van de medicatie in de meeste vallen vergoed (mits de hond al verzekerd was wanneer de ziekte wordt geconstateerd).