Hier moet je opletten in de Herfst als Hondenbezitter

De herfst is hier, en terwijl wij genieten van de prachtige kleuren en de gezellige sfeer, moeten we niet vergeten dat dit seizoen ook zijn eigen uitdagingen met zich meebrengt, vooral voor onze harige maatjes. Laten we een kijkje nemen naar wat je als hondenbaasje in de gaten moet houden!

Vallende Bladeren en Paddenstoelen

hond en paddenstoelen

De herfstbladeren zijn prachtig, maar ze kunnen ook een gevaar vormen voor onze nieuwsgierige viervoeters. Stapels bladeren kunnen verstikkingsgevaar opleveren en zijn soms een broedplaats voor schimmels, wat niet goed is voor de hondenmaag.

En dan hebben we het nog niet eens over paddenstoelen. Sommige van deze herfstschatten zijn giftig voor honden. Dus, als je hond iets opeet tijdens het wandelen, is het belangrijk om op te letten en eventueel snel actie te ondernemen.

Koud Weer en Onderkoeling

De temperatuur daalt, en dat betekent dat sommige honden, vooral die met kortere vachten of kleinere rassen, het koud kunnen krijgen. Onderkoeling is een reëel risico. Let op tekenen zoals rillen, lethargie of een zwakke pols. Een warme hondentrui of jas kan een goede investering zijn, vooral als je hond graag buiten tijd doorbrengt of als je in een bijzonder koud klimaat woont.

Allergieën: Niet Alleen Voor Mensen

Wist je dat honden ook last kunnen hebben van seizoensgebonden allergieën? Allergenen zoals schimmel en Ambrosia zijn in de herfst volop aanwezig. Symptomen bij honden kunnen variëren van jeuk en huiduitslag tot niezen en oogirritaties. Als je merkt dat je hond plotseling veel krabt of andere allergie-symptomen vertoont, kan een bezoekje aan de dierenarts voor wat verlichting zorgen.

Pestbestrijding

In de herfst zien we vaak een toename in het gebruik van chemische middelen zoals rattengif, vooral rond huizen en op boerderijen. Deze middelen zijn extreem gevaarlijk voor honden. Wees extra voorzichtig en houd je hond weg van plaatsen waar deze gifstoffen gebruikt kunnen zijn. En als je vermoedt dat je hond iets giftigs heeft binnengekregen, aarzel dan niet om direct naar de dierenarts te gaan.

Feestdagengerechten en Decoraties: Leuk maar Riskant

De herfst brengt ook feestdagen zoals Halloween en Sint Maarten met zich mee. Dit betekent lekker eten en leuke decoraties, maar pas op, niet alles is veilig voor je hond. Chocolade, druiven, rozijnen en sommige noten zijn giftig voor honden. En die leuke Halloween-decoraties? Ze kunnen verstikkingsgevaar opleveren als je hond ermee gaat spelen. Zorg ervoor dat al het eten en decoraties buiten bereik van je hond blijven.

Zien en Gezien Worden

hond met lampjes

De dagen worden korter en dat betekent minder daglicht tijdens je wandelingen. Dit kan gevaarlijk zijn, vooral als je langs wegen loopt. Reflecterende halsbanden en leibanden zijn een must. Overweeg ook om reflecterende of lichtgevende kleding voor je hond te kopen, zodat hij goed zichtbaar is voor automobilisten.

Parasieten en Vlooien: Ze Zijn Er Nog Steeds

Je zou denken dat vlooien en teken verdwijnen als het kouder wordt, maar dat is niet altijd het geval. Deze parasieten kunnen ook in de herfst actief blijven, vooral als het niet extreem koud wordt. Blijf dus preventieve behandelingen tegen vlooien en teken gebruiken. En controleer je hond regelmatig, vooral na wandelingen in het bos of in het park.

De herfst is een fantastische tijd om buiten te zijn met je hond. De koelere temperaturen maken lange wandelingen aangenamer, en het veranderende landschap is prachtig om te zien. Maar zoals bij elk seizoen, komen er specifieke uitdagingen en gevaren kijken. Door bovenstaande punten in gedachten te houden, kun je zorgen voor een veilige en aangename tijd voor jou en je hond.