Gevaarlijk voor de hond (deel 2)

Al eerder schreven we een artikel over de gevaren van eten die prima zijn voor mensen, maar giftig zijn voor honden, denk bijvoorbeeld aan druiven en chocolade. Maar onwetend de hond van alles mee laten eten, of eten dat rond slingert is niet het enige gevaarlijke wat de hond binnen kan krijgen. In de meeste huizen ligt nog veel meer dat gevaarlijk is voor honden, en zoals de meeste honden eigenaren wel zullen weten zijn honden nieuwsgierig en alleseters, dit kan een gevaarlijke combinatie zijn! Let op met de volgende producten in huis:

Let op: als je ook maar het vermoeden hebt dat je hond en van de volgende producten heeft binnengekregen, neem direct contact op met de dierenarts! Braken is namelijk niet altijd de juist oplossing, bij sommige type vergiftiging is dit juist heel slecht, vraag dit dus na (en lees er hier en hier meer over).

Antivries

Antivries zorgt ieder jaar weer voor vergiftigingen bij honden. Het spulletje ruikt en smaakt zoet, en dit is aantrekkelijk voor de hond. De stof die in antivries zit, Etheenglycol, is echter giftig voor honden (en mensen). De symptomen van vergiftiging door antivries is een slome hond, hij zal gaan lopen alsof hij dronken is, dit gebeurt al na 30 minuten. Binnen 24 uur kunnen de nieren het begeven.

Bleekmiddelen en andere chemicali├źn

Denk hierbij aan wc reiniger, ontstopper, etc. Zoals de meeste mensen zullen weten zijn deze stoffen giftig, en dus ook heel slecht voor de hond! Ze kunnen leiden tot in- en uitwendige brandwonden. Symptomen zijn braken, (buik)pijn, kwijlen. Laat je hond niet braken! Laat hem zoveel mogelijk drinken om het te verdunnen, neem direct contact op met de dierenarts!bleekmiddelen gevaarlijk voor de hond

Planten

Een leuke kamerplant kan voor honden dramatische gevolgen hebben. Er is een grote lijst van planten en bloemen die giftig zijn voor honden. En vooral puppies hebben de neiging om in alles hun tandjes te zetten, pas dus heel goed op met planten! Op hondenplaza.nl vind je de lijst van planten die giftig zijn (in de lijst vind je ook een hoop kamerplanten).

Rattengif

Heb je een ratten plaag in huis, maar ook een hond, ga dan niet aan de slag met rattengif, dit is zeer schadelijk voor de hond! Veel soorten rattengif bevatten anticoagulantia, ook wel bloedverdunners. Er is een antigif, Vitamine K, maar je moet wel snel bij de dierenarts zijn! Er zijn ook andere soorten gif, als je de verpakking van het gif hebt neem deze mee naar de arts.

Insecticide

Pas op met insecticide en honden, gebruik dus ook nooit een vlooienmiddel op de hond dat bedoeld is voor de mand. Insecticide tasten het zenuwstelsel aan, symptomen zijn kwijlen, rillen, krampen, trage hartslag. Neem direct contact op met de dierenarts!