Eigen Risico bij een Hondenverzekering

Bij alle hondenverzekeringen (eigenlijk bij alle verzekeringen) heb je te maken met een “Eigen Risico”. Dit is een bedrag dat niet vergoed wordt door de verzekering en je zelf moet betalen. De hondenverzekeringen hanteren twee manieren om het eigen risico (of Eigen Bijdrage) te bereken. Beide hebben zo hun voor- en nadelen.

Percentage

Soms betaal je een percentage van de rekening zelf, zo rond de 20%. Stel je ontvangt een factuur van €200, dan betaal je €40 zelf.

Vast bedrag

Er zijn ook verzekeringen die een vast bedrag hanteren per behandeling. Dus hoe hoog de factuur ook is, je betaalt dit vaste bedrag. Maar dat geldt ook bij de lage bedragen! Bij sommige verzekeringen is het wel mogelijk om een aantal nota’s op te sparen, en dan maar eenmaal de eigen bijdrage te betalen. Bekijk de tabel hier voor meer informatie.

Welke is beter?

Het is moeilijk te zeggen welke van de twee methode ‘beter’ is. Wat direct opvalt is dat bij hoge facturen een vast bedrag veel lager uitkomt. Stel je hond moet een operatie ondergaan en de kosten zijn €1.000 dan betaal je bij een percetange van 20% €200 zelf, terwijl als er wordt uitgegaan van een vast bedrag je alleen dat bedrag betaald.

Ga je echter vaak naar de dierenarts, voor kleine dingetjes, met lage kosten. Dan is een percentage weer goedkoper.

De eigen bijdrage moet je meenemen in de keuze voor je hondenverzekering. Echter, er zijn ook andere dingen die meetellen. In het artikel Welke hondenverzekering past bij mij lees je waar je op moet letten.