Voor de schade die een hond aanricht is de mens verantwoordelijk. Een hond die iets kapot maakt is niet leuk, maar de schade is meestal nog te overzien. Het wordt pas echt problematisch als jouw hond letsel bij iemand veroorzaakt. Stel je voor dat je hond iemand in het park omver loopt en deze belandt in een rolstoel, of je hond is de oorzaak van een groot verkeersongeluk. Bij dit soort ongevallen zijn de kosten meestal niet meer te overzien, hiervoor kun je een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten: de volgende definitie komt van Wikipedia:
Een Aansprakelijkheidsverzekering (ook wel foutief WA-verzekering genoemd) is een verzekering die de verzekerde beschermt tegen het risico van aansprakelijkheid. Op enkele uitzonderingen na vergoedt een aansprakelijkheidsverzekering gewoonlijk alle letselschade en zaakschade die door de verzekerde wordt veroorzaakt. Opzettelijk veroorzaakte schade en schade die uitsluitend bestaat uit financiële schade (in verzekeringstermen: zuivere vermogensschade) is doorgaans niet verzekerd. Ook schade aan gehuurde zaken is niet gedekt.
De aansprakelijkheidsverzekering is er niet speciaal voor honden, bij de meeste verzekeraars wordt de hond gewoon meeverzekerd bij je eigen verzekering (check dit bij je maatschappij). Het is in Nederland niet verplicht om een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) af te sluiten (alleen voor je auto en als je jager bent wel), maar het is voor iedereen aan te raden, want een ongeluk zit in een klein hoekje, ook als je geen hond hebt! Let erop dat deze verzekering in veel andere landen in Europa wel verplicht is, belangrijk dus als je op vakantie gaat met de hond!
De kosten van de aansprakelijkheidsverzekering zijn niet heel hoog, maar het bedrag dat wordt uitgekeerd wel. Meestal tussen de 1 en 2 miljoen, maar dit zijn ook kosten waar je aan moet denken als door jouw schuld iemand ernstig letsel heeft.