10 Populairste Hondenrassen in Nederland

De volgende lijst bevat alleen rashonden en is samengesteld door de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland. Alleen honden met een FCI stamboom worden geteld (2008).

Labrador Retriever

De meest voorkomende hond in Nederland is de Labrador Retriever, een hartelijke, lieve, geduldige hond. Ze houden van het gezin, willen altijd spelen (vooral in het water), ze zijn intelligent en leren hierdoor snel. Doordat ze een alleman vriend zijn is de Labrador de perfecte gezinshond, niet zo gek dus dat dit ras het meest voorkomt

Duitse Herdershond

De eeuwige trouwe Duitse Herder is over de hele wereld een van de meest voorkomende hondenrassen. Een zeer intelligente en gehoorzame hond, hierdoor leert de herder makkelijk. Een herder hoort sociaal, moedig, zelfbewust en nieuwsgierig te zijn. Maar ook is de herder waaks en beschermend en onvoorwaardelijk trouw aan de baas en diens gezin.

Golden Retriever

Nog zo’n perfect gezinshond en kindervriend is de Golden Retriever. Een zeer gehoorzame hond, die intelligent is en graag wil werken voor de baas. Van oorsprong werd deze hond gebruikt in de jacht om de prooi op te halen, hierdoor zijn ze zeer zacht in de bek.

Berner Sennenhond

De grote Berner Sennenhond is een zeer populaire hond in Nederland. De hond kan goed overweg met kinderen. De hond is aanhankelijk naar het gezin, maar is ook gefokt om zelfstandig te kunnen werken, dit kan soms leiden tot eigenwijs gedrag.

Staffordshire Bull Terrier

Deze kruising tussen een Bulldog en een Terrier is in het verleden gefokt voor “Bullbaiting”; gevechten tussen honden en een stier. Vandaar ook zijn grote kracht, brede borstkas en goed ontwikkelde kaakspieren. Maar vergis je niet, de Bull Terrier is tegenwoordig een hele sociale hond die prima in een gezin gehouden kan worden. Ze houden van aandacht, doen graag dingen met het baas en zijn goed met kinderen.

Engelse Bulldog

De Engelse Bulldog houdt van aandacht! Het ras is liefdevol en zacht en gaat perfect om met kinderen (en volwassenen). Let erop dat de hond ook veel aandacht nodig heeft, anders kan deze vervelend worden.
Als je de Bulldog wilt verzekeren moet je opletten, er zijn uitsluitingen voor dit ras omdat deze gebreken vaak voorkomen (luchtwegen en knieën).

Chihuahua, korthaar en langhaar

en van de kleinste honden in de wereld, maar ook een van de felste, vooral ook tegen andere hondenrassen. Verder een lief en vrolijk hondje dat altijd zin heeft om wat te beleven.

Cavalier King Charles Spaniel

De Cavalier King Charles Spaniel behoort tot de meest vriendelijke hondenrassen en is dan ook de perfecte gezinshond.

Boxer

Een hond met zelfvertrouwen! De boxer heeft het gevoel dat hij de hele wereld aan kan. Zeer trouw en vriendelijk naar de baas en het gezin en goed met kinderen. Wil altijd wel spelen.

Border Collie

De Border Collie is een echte werkhond, ze zijn gefokt om vee te drijven. De collie is dan ook onvermoeibaar. Als je een collie in huis haalt moet je deze dan ook veel laten doen, niet alleen fysiek, maar ook mentaal.