10 Kwalen waar zowel honden als mensen last van hebben

Als hond eigenaar deel je zoveel mogelijk met de trouwe viervoeter, maar kwalen en ziekten natuurlijk niet. Toch zijn er een aantal ziektes waar zowel mensen als honden last van hebben. Een Amerikaanse honden verzekeraar heeft onderzoek gedaan en deze 10 kwalen komen het vaakst voor bij zowel mensen als honden:

Allergieën

Honden kunnen net als mensen allerlei soorten allergieën hebben. Het komt vaak voor dat honden voedselallergie hebben, allergisch zijn voor insecten beten, maar ze kunnen ook hooikoorts hebben. Je herkent een allergie bij je hond als hij veel likt of kauwt aan zijn poten of huid, veel krabbelt wat zelf kan leiden tot wonden.
Heeft je hond last van allergieën dan kun je proberen hem voorzichtig af te spoelen na een uitlaat en als het nodig is een hydraterende shampoo te gebruiken (vraag de dierenarts). Ook kan het helpen om visolie toe te voegen aan het eten, dit helpt om de huid sterker te maken.

Blaas infectie

Hou goed in de gate of je hondje meer moet plassen dan normaal. Is je hond zindelijk en maakt hij opeens weer plasjes binnen dan zou hij weleens last kunnen hebben van een blaasinfectie.

Artritis

Wanneer je de honden buiten ziet rennen en spelen kun je wel bedenken dat dit zwaar is voor hun botten en gewrichten.

Diabetes

Diabetes komt geregeld voor bij honden, het is goed te behandelen maar vergt wel een hoop zorg en aandacht. Bij diabetes maakt de hond te weinig insuline aan, en blijft er teveel glucose in het bloed achter. Deze glucose zal via de nieren het lichaam verlaten via urine, het trekt echter veel vocht aan en de hond zal meer gaan plassen. Dit betekent ook weer dat de hond meer gaat drinken. Hieraan herken je ook de ziekte, tevens zal de hond vaak honger hebben, vermageren en in een later stadium gaan braken.

Huid kanker

De meeste mensen weten ondertussen wel dat in de zon lopen niet goed voor ons is, en veel smeren zich dan ook goed in met zonnebrand. Maar ook voor honden is te veel zon niet goed en teveel kan leiden tot huidkanker. Het hangt uiteraard af van de vacht van een hond hoe gevoelig hij is voor de zon. Zonnenbrand smeren kan helpen, maar vermijdt vooral te lang in de zon.

Tandvleesaandoeningen

Net als mensen zouden ook honden hun tanden moeten poetsen. Honden bouwen zeer snel tandplak op, wat kan leiden tot problemen met het tandvlees. Er zijn speciale tandenborstels verkrijgbaar voor honden, ook kan het helpen om de hond te laten kauwen op botten. (ben je trouwens verzekerd bij proteq dan kun je ieder jaar de tanden van de hond laten verzorgen.

Acne

Ok, de acne van de hond is niet vergelijkbaar als die van de ‘hormonale tieners’, maar ze kunnen zeker last hebben van jeukerige pijnlijke acne.

Maagzweren

Maagzweren komen veel voor bij honden (ze hebben er niet altijd last van), veel voorkomende klachten zijn braken (soms met bloed), gras eten, pijnverschijnselen, veel hijgen. De oorzaak is een bacterie.

Staar

Net als mensen kunnen honden last krijgen van de oogaandoening ‘staar’. In somige gevallen is een operatie nodig.

Keelonsteking

Een hele avond/nacht blaffen en huilen kan er voor zorgen dat een hond zijn ‘stem’ kwijtraakt. Als de hond ‘schor’ blijft ga dan naar de huisarts.

Let op! Ondanks dat het dezelfde ziektes zijn is het nooit veilig om je medicijnen te delen met je hond! Ga altijd naar de huisarts voor medicijnen.

Wil je weten welke kwalen het meest voorkomen bij honden dat lees je hier.