Tips voor honden en het warme weer

Ja, het warme weer komt er weer aan. En we weten: warm weer en honden, geen goede combinatie! Zeker honden met een dikke vacht zullen het snel heet krijgen als de zon schijnt (al bij temperaturen boven de 18 graden!). Overhitting van de hond ligt al snel op de loer. Elk jaar lees je in de zomer weer over honden die zijn omgekomen door overhitting en/of uitdroging. Vaak doordat ze in de auto zijn achtergelaten (doe dit nooit, ook niet voor eventjes!), maar ook doordat ze te lang op een open vlakte in de zon hebben gelopen (of naast de fiets hebben gerend) in de volle zon.

Natuurlijk hebben de mensen het beste voor met hun hond en denken ze bij mooi weer: lekker met de hond buiten spelen, van niks wordt hij gelukkiger! Maar met warm weer moet je rekening houden met je hond, hun koeling werkt namelijk anders (minder goed) dan bij mensen. Wij kunnen over ons hele lichaam zweten en zo warmte kwijt raken, bij honden is dit anders, alleen via de voetzolen en de tong kunnen ze warmte afvoeren.

Dit is natuurlijk al zeer beperkt, en als dan ook het asfalt gloeiend heet wordt blijft alleen de tong nog over, vandaar dat je bij warmte de tongen van honden bijna over de grond ziet slepen.

Naast oververhitting kunnen honden net als mensen van te lang in de zon huid kanker krijgen. Nog een rede om je hond zoveel mogelijk uit de zon te houden!

Symptomen bij overhitting

Een aantal dingen waar je aan kan zien dat een hond is uitgedroogd is:

  • Elasticiteit van het nekvel, neem een huidplooi vast en laat deze weer los, op dat moment moet de plooi direct weer op de plek terugvallen, als dit eventjes duurt is de hond uitgedroogd (bij oudere honden werkt dit overigens minder goed doordat de huid minder elastisch is).
  • Het tandvlees moet vochtig zijn en roze van kleur.
  • Hond wil niet eten.

Ga bij uitdroging direct naar de dierenarts, de hond krijgt dan een waterinfuus. Let ook extra op als je hond in deze periode diarree heeft, uitdroging gaat dan een stuk sneller.

Een aantal tips voor bij het warme weer

  • Zorg er voor dat er altijd drinkwater is voor de hond, neem bij het naar buiten gaan een flesje water mee.
  • Ga het liefst ’s ochtends vroeg of ’s avonds laat uit met de hond als het een beetje is afgekoeld.
  • Zoek plekken op met water zodat de hond lekker kan zwemmen en afkoelen. Zwemt je hond niet dan koelt hij alsnog af door in het water te gaan staan (voetzolen).
  • Zoek plekken op met schaduw, bijvoorbeeld het bos, en vermijdt grote open vlaktes en vooral asfalt
  • Laat je hond nooit achter in de auto met mooi weer, ook niet voor heel eventjes! Je weet waarschijnlijk zelf wel hoe snel het heet wordt in de auto als de airco niet aanstaat.
  • Koop een speciale koelband of koelmat voor de hond
  • Koop een speciaal hondenbadje voor in de tuin, zeer stevig zodat de hond het niet kapot maakt en perfect voor koeling.

honden badje